Bu haber 15 Ocak 2012, Pazar 15:41:12 tarihnde eklendi. 85 kez okundu.
İntibak zammı belli oldu!
Emeklilerin heyecanla beklediği zam yüzleri güldürecek mi?

2000 yılı öncesi emekli olan 2 milyon 743 bin SSK emeklisini ilgilendiren intibak düzenlemesi kapsamında maaÅŸlara yansıyacak artış miktarları belirlendi.
İntibaktan yararlanma, en düÅŸük kazanç (asgari) üzerinden prim ödeyip 3600 veya 5000 gün prim ödeyenler için söz konusu olmayacak. Prim gün sayısı 5200 günlerden sonra olanlar için en düÅŸük artışlar baÅŸlayacak. Emeklilerden gün sayısı ile kazançları orta ve üzerinde olanlar intibak düzenlemesinden daha fazla yararlanacak. Artışlar emekli maaÅŸlarına ortalama 30-80 TL, en yüksek ise 260 TL civarında yansıyacak. Bu ÅŸekilde intibak düzenlemesinin bütçeye maliyetinin 3-4 milyar TL arasında olması tahmin ediliyor.
2,7 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR
ANKA haber ajansı, 16 Ocak Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüÅŸülerek nihai ÅŸekli verilmesi planlanan İntibak Yasa Tasarısı Taslağı'na iliÅŸkin ayrıntıları ele geçirdi. Buna göre, intibak düzenlemesi yaklaşık 2 milyon 743 bin kiÅŸilik 2000 yılı öncesi SSK emeklisini kapsıyor. 2000 ve 2008 Ekim sonrası SSK emeklileri ve BaÄŸ-Kur emeklileri için İntibak düzenlemesi söz konusu olmayacak.
%60-80 GELİŞME HIZI PAYI
İntibak yöntemi 2000 yılı öncesi emekli olanların aylıklarına TÜFE ve geliÅŸme hızı uygulanmasını öngörüyor. Buradaki amaç 2000 öncesi emekliler ile 2000 sonrası emekliler arasındaki farklılıkları gidermek. Aylıkların yeniden hesaplanmasında TÜFE'nin yüzde 100'ü verilecek ancak geliÅŸme hızının oranı alternatifli olarak maliyet hesaplarında tartışılıyor. Yüzde 60-80 arasında geliÅŸme hızından pay verilmesi de söz konusu. En düÅŸük kazanç (asgari) üzerinden prim ödeyip 3600 veya 5000 gün prim ödeyenler intibaktan yararlanamayacak.
GÜN SAYISI FAZLA OLAN DAHA ÇOK YARARLANACAK
Prim gün sayısı 5 bin 200 günlerden sonra olanlar için en düÅŸük artışlar baÅŸlayacak. Emeklilerden gün sayısı ile kazançları orta ve üzerinde olanlar intibaktan daha çok yararlanacak. Artışlar çok yüksek düzeylerde olmamakla birlikte ortalama 30-80 TL arasında seyredecek. En yüksek artış miktarı ise 260 TL olarak belirlendi. Özellikle üst göstergeden aylık alanlar için artış miktarları kademeli olarak artacak. İntibak sonucu aylıkları düÅŸenler olsa bile mevcut aylıkları ödenmeye devam edilecek.
BÜTÇEYE MALİYETİ 3-4 MİLYAR
İntiba iÅŸlemi yaÅŸlılık, malullük ve ölüm aylıkları için geçerli olacak. Bu yöntemle 2000 öncesi emeklilerin refahtan pay alması saÄŸlanıyor. Emeklilerin mevcut aylıklarında herhangi bir düÅŸüÅŸ olmuyor. TaslaÄŸa göre, maliyetin 3-4 milyar TL arasında olması tahmin ediliyor.
|
|