Bu haber 08 Aralık 2010, Çarşamba 09:51:12 tarihnde eklendi. 1404 kez okundu.
Türkiye Elektrik dağıtımını özelleştirdi
Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım bölgeleri kamudan özel sektörün eline geçti. Kamunun toplam geliri 15.8 milyar doları buldu.
Türkiye'nin elektrik dağıtımdaki özelleÅŸtirme serüveni bugün yapılan üç ihaleyle son buldu.ÖzelleÅŸtirilen elektrik dağıtım bölgelerinden toplamda 15.8 milyar dolarlık gelir elde edildi. ElektriÄŸi artık devlet deÄŸil özel sektör dağıtacak.
ÖzelleÅŸtirme iÅŸlemi biten dağıtım bölgeleri arasında BaÅŸkent Elektrik Dağıtım, Meram Elektrik Dağıtım, Sakarya Elektrik Dağıtım, Osmangazi Elektrik Dağıtım, Çamlıbel Elektrik Dağıtım, UludaÄŸ Elektrik Dağıtım, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Åž. bulunuyor.
SözleÅŸme aÅŸamasında bulunan bölgeler arasında YeÅŸilırmak, Fırat, Vangölü Elektrik Dağıtım bölgeleri yer alıyor.
Onay aÅŸamasında bulunan bölgeler ise Aras Elektrik Dağıtım, BoÄŸaziçi Elektrik Dağıtım, Gediz Elektrik Dağıtım, Trakya Elektrik Dağıtım, Dicle Elektrik Dağıtım bulunuyor.
ÖzelleÅŸtirme programındaki elektrik dağıtım bölgeleri, Türkiye'nin dağıtım ÅŸebekesi, coÄŸrafi yakınlık, yönetimsel yapı, enerji talebi ve diÄŸer teknik mali etkenler dikkate alınarak 21 dağıtım bölgesine bölünmüÅŸtü. Bu dağıtım ÅŸirketlerinden BaÅŸkent EDAÅž, Sakarya EDAÅž ve Meram EDAÅž 2009 yılında özelleÅŸtirilmiÅŸti.
Kayseri ve civarı ile Aydın-Denizli-MuÄŸla bölgeleri 3069 sayılı kanun çerçevesinde özel ÅŸirketler tarafından iÅŸletiliyordu. Göksu EDAÅž ise 3096 sayılı kanun çerçevesinde devredilebilmesi için özelleÅŸtirme programından çıkartılmıştı.
HANGİ İHALEYİ KİM ALDI?
Dicle Elektrik'in özelleÅŸtirme ihalesi 228 milyon dolara Karavil Dayanıklı Tüketim Malları İnÅŸaat Otom. Pet. Ürün Paz. Sanayi ve Ticaret Ltd. Åžti.-Ceylan İnÅŸaat ve Ticaret A.Åž. Ortak GiriÅŸim Grubu'nun oldu.
-
Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 920 milyon dolarla İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu kazandı.
-
Trakya Elektrik Dağıtım 622 milyon dolarlık teklifle Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin oldu.
-
BoÄŸaziçi Elektrik Dağıtım ihalesini 2 milyar 990 milyon dolarlık teklifle İş-Kaya İnÅŸaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Åžti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Åž. Ortak GiriÅŸim Grubu kazandı.
-
Osmangazi Elektrik Dağıtım ihalesini 485 milyon dolarla Eti GümüÅŸ kazandı.
-
YeÅŸilırmak Elektrik Dağıtım ihalesinde en yüksek teklifi 441.5 milyon dolarla Çalık verdi.
-
Çoruh Elektrik ihalesini 227 milyon dolarla Aksa kazandı.
-
UludaÄŸ Elektrik Dağıtım A.Åž'nin özelleÅŸtirme ihalesinin nihai pazarlık görüÅŸmesinde en yüksek teklifi 940 milyon dolar ile Limak İnÅŸaat Sanayi ve Ticaret A.Åž. verdi.
-
Çamlıbel Elektrik ihalesini 258.5 milyon dolar ile Kolin İnÅŸaat kazandı
-
Aras Elektrik Dağıtım A.Åž'nin blok satış yöntemiyle özelleÅŸtirilmesine iliÅŸkin nihai pazarlık görüÅŸmelerinin açık artırma turunda, en yüksek teklifi 128 milyon 500 bin dolar ile Kiler Alış VeriÅŸ Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Åž. verdi.
-
Van Gölü Elektrik A.Åž'nin yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleÅŸtirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 100 milyon 100 bin dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış A.Åž verdi.
-
Fırat Elektrik Dağıtım A.Åž'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleÅŸtirilmesine iliÅŸkin nihai pazarlık görüÅŸmelerinde de en yüksek teklifi 230 milyon 250 bin dolarla Aksa Elektrik Perakende Satış A.Åž verdi.
-
Meram Elektrik Dağıtım A.Åž'nin blok satış yöntemiyle özelleÅŸtirilmesine iliÅŸkin nihai pazarlık görüÅŸmelerinin açık artırma bölümünde en yüksek teklifi, 440 milyon dolar ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AÅž verdi.
-
BaÅŸkent Elektrik Dağıtım’ın özelleÅŸtirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon dolarla Sabancı-Verbund-Enerjisa Ortak GiriÅŸim Grubu verdi.
-
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Åž.`nin özelleÅŸtirme ihalesinde en yüksek teklifi 600 milyon dolara Akcez Ortak GiriÅŸim Grubu verdi.
-
İstanbul Anadalu Yakası Elektrik Dağıtım ihalesini, 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA kazandı.
-
Toroslar Elektrik ihalesini 2 milyar 75 milyon dolarlık teklifiyle Yıldızlar SSS Holding kazandı.
-
Akdeniz Elektrik ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding kazandı.
|
|